Karakteristike Ambrozije

Karakteristike ambrozije

Značajna zastupljenost ambrozije na neobradivim površinama jedan je od važnijih razloga njenog efikasnog širenja. Svemu tome treba dodati i činjenicu da seme ambrozije može zadržati klijavost u zemljištu i do 40 godina.

  • Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od 1 do 1,5m.
  • Koren joj je u obliku vretena i dosta jak.
  • Stablo joj je uspravno, razgranato i gusto prekriveno dlačicama.
  • Cveta od kraja jula do sredine oktobra.
  • Razmnožava se semenom , a seme se širi posredstvom čoveka i vetrom.

Jedna biljka raspršuje prosečno oko 80 miliona zrnaca! Jedna razvijena ambrozija proizvodi 8 milijardi polenovih zrna i 3-5 hiljada plodova. Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10% ljudi. Od svih polenskih alergija ambrozija je uzročnik u 50-60% slučajeva. Kod najosetljivijih osoba samo jedna samo jedna biljka ambrozije produkuje 1-8 milijardi polenovih zrna. U polenu ambrozije je konstatovano 52 jedinjenja koja su alergogena od kojih su 6 posebno opasni.


Životni ciklus ambrozije

Alergijska reakcija se posebno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergije koja može u nekimsituacijama preći u astmatične napade. Polen ambrozije je jedan od najznačajnijih alergena u vazduhu koji se vetrom prenosi na velike razdaljine.
U našoj zemlji alergija na ambroziju je vrlo raširena, jer se biljka prilično razmnožila.Primećena je tridesetih godina prošlog veka kod nas, a u Vojvodini je registrovana sedamdesetih godina. U svetu je na ovu biljku alergično 36 miliona odraslih osoba.


Količina polena

Količina polena povećava se tokom kišnog proleća i toplog sušnog leta. Stoga obolelim posebno pogoduju kišovita leta kada se količina polena u vazduhu smanjuje. Broj obolelih na polen pokazuje tendenciju daljeg rasta čime se značajno umanjuju normalne životne funkcije i radne sposobnosti obolelih.
Štetnost ambrozije u poljoprivredi je velika, jer ona, zahvlajujući svom izuzetno jakom korenskom sistemu i bujnoj vegetativnoj masi iz zemljišta iznosi velike količine hranjivih materija prouzrokujući time osiromašenje zemljišta. Osim toga, ambrozija je je veoma jak kompetitor, zbog čega doprinosi značajnom smanjenju prinosa i kvaliteta biljnih kultura.

Pogledajte kalendar polena za teritoriju Somborske opštine.

Budimo u kontaktu